Quantcast
Οι εγωιστές και οι αλτρουιστές του ζωδιακού κύκλου. Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
x
Κριός
Ταύρος
Δίδυμος
Καρκίνος
Λέων
Παρθένος
Ζυγός
Σκορπιός
Τοξότης
Αιγόκερως
Υδροχόος
Ιχθύς

Εγωισμός ή ανιδιοτέλεια; Ποια στοιχεία επικρατούν σε κάθε ζώδιο; Από την Μελίνα Φώφη.

Οι εγωιστές και οι αλτρουιστές του ζωδιακού κύκλου.

Πριν να δούμε μαζί τι προβάλλει περισσότερο ο άνθρωπος που σε ενδιαφέρει ανάλογα με το ζωδιακό του χαρακτήρα, καλό θα ήταν να κάνουμε μια μικρή ανάλυση αυτών των δύο τόσο αντίθετων όρων του Εγωισμού και του Αλτρουισμού ή αλλιώς της ανιδιοτέλειας.

Καταρχάς να το ξεκαθαρίσουμε από την αρχή και να πούμε ότι είναι συστατικά που συνυπάρχουν στη δομή του κάθε ανθρώπινο χαρακτήρα. Απλά ξεχωρίζουν στη δοσολογία που είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων. Ο τρόπος που μεγάλωσε κανείς, η κουλτούρα του, το οικογενειακό του περιβάλλον σίγουρα, τα βιώματά του, η κοινωνική του συμπεριφορά και αρκετοί άλλοι παράγοντες.

Εγωιστής λοιπόν είναι ο άνθρωπος που θέλει να επιβάλει τον εαυτό του, ενώ όλα θα πρέπει να ξεκινούν και να τελειώνουν σε αυτόν. Να βασίζονται στις δικές του αποφάσεις και να κινούνται στους άξονες και στα πλαίσια που εκείνος οριοθετεί. Πιστεύει ότι αξίζει παραπάνω η γνώμη του ή οι αποφάσεις του, από τους ανθρώπους κυρίως του περιβάλλοντός του και άρα σ αυτές θα πρέπει να συμμορφώνονται. Με ψυχολογικούς όρους όμως, η ουσία είναι ότι προσπαθεί να δώσει αξία ο ίδιος στον εαυτό του, γιατί πιθανόν σε κάποιο στάδιο της ζωής του, οι άλλοι του τη στέρησαν.

Αλτρουιστής είναι ο άνθρωπος που με τις πράξεις του κυρίως, προβάλλει την ανιδιοτέλεια του χαρακτήρα του. Δείχνει μέριμνα φροντίδα και αγάπη στους συνανθρώπους του. Πολλές φορές θυσιάζει τα δικά του «Θέλω» και επιθυμίες έναντι των ανθρώπων γύρω του. Δίνει κομμάτια του εαυτού του γιατί θεωρεί ότι μόνο έτσι θα είναι χρήσιμος για όλους. Δε θα ήταν υπερβολή να θεωρηθεί ως ένας άνθρωπος που ευεργετεί τους συνανθρώπους του θεωρώντας το προσωπικό του όφελος, δευτερεύουσας σημασία. Με ψυχολογικούς όρους όμως, φέρεται με αυτό τον τρόπο γιατί μέσα του επιθυμεί διακαώς, έτσι να του φερθούν οι άνθρωποι όχι μόνο του περιβάλλοντός του αλλά και του κόσμου που έμαθε να ζει.

Πάμε λοιπόν να δούμε, από ποια εκ των δύο παραπάνω σημαντικών συστατικών, αποτελείται περισσότερο ο κάθε ζωδιακός χαρακτήρας και ίσως να αναγνωρίσεις και κάποια κομμάτια του εαυτού σου.

Μην ξεχνάς αν τον γνωρίζεις, να ρίχνεις και μια ματιά στον ωροσκόπο του ανθρώπου που σε ενδιαφέρει, αφού σίγουρα παίζει το ρόλο του.

Δες ποια ζώδια έχουν την τάση να είναι εγωιστές και ποια αλτρουιστές:

ΚΡΙΟΣ

Εδώ μιλάμε για έναν αντιφατικό χαρακτήρα, αφού όποιον και να ρωτήσεις θα σου πει, ότι είναι ένας από τους πιο εγωιστικούς ανθρώπους που έχει συναντήσει Φασαριόζος, επίμονος, επιθετικός, θέλει να ηγείται του συνόλου, αδιαφορώντας ότι μπορεί για τη θέση αυτή και να μην τον διάλεξε κανείς. Όμως επειδή όλοι κρινόμαστε απ' τις πράξεις μας, αν τον γνωρίσεις καλύτερα, θα καταλάβεις, ότι σα χαρακτήρας αφιερώνεται σε κάθε κοινό σκοπό, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τα δικά του συμφέροντας, ενώ προσφέρει και τη ζωή του με γενναιότητα χωρίς δεύτερη σκέψη, στην περίπτωση που επιβάλλεται να πολεμήσει για το συνολικότερο καλό.

ΤΑΥΡΟΣ

Τον λένε εγωιστή και αμετακίνητο στις απόψεις του, χειριστικό αν χρειαστεί να τις επιβάλλει και άκαμπτο ή μονοκόμματο ως χαρακτήρα. Από την άλλη μεριά, είναι ένας γεννημένος ηγέτης, που έχει μάθει να χτίζει γερά θεμέλια τόσο σε ότι φτιάξει, όσο και στις σημαντικές σχέσεις του, που έχουν στην πλειοψηφία τους διάρκεια στο χρόνο. Είναι μεν ένας άνθρωπος κυριαρχικός, δεν είναι όμως ευθυνόφοβος. Αντίθετα αναλαμβάνει τις ευθύνες των άλλων, σηκώνει βάρη που μπορεί και να μην του αναλογούν, αντέχει στα δύσκολα και εμπνέει με τις ηγετικές του ικανότητες. Σε ορισμένες περιπτώσεις δεν ελίσσεται διπλωματικά και αυτό τελικά χαλάει το ήπιο προφίλ του.

ΔΙΔΥΜΟΙ

Πολύ σπάνια θα φανερώσει ένα εγωιστικό χαρακτήρα ο Δίδυμος, αφού όταν θέλει να περάσει το δικό του, έχει τους τρόπους αλλά κυρίως το λόγο να φέρνει τα πράγματα στα μέτρα του. Κατανοεί περισσότερο το «εμείς» από ότι το «εγώ» γιατί έχει μάθει να κινείται και να δραστηριοποιείται με πνεύμα ομαδικό. Καπάτσος όπως είναι γνωρίζει πολύ καλά, ότι οι κατά μέτωπον επιθέσεις, σπάνια φέρνουν αποτελέσματα θετικά. Αν παρακολουθήσει κάποιος το φέρσιμό του θα διαπιστώσει πως έχει να κάνει με ένα «αιώνιο» παιδί. Άρα όσο κι αν επιμένει να απαιτεί αυτό που θέλει, όση φασαρία κι αν κάνει τελικά γι αυτό, πιο πολύ το βρίσκεις χαριτωμένο παρά εγωιστικό.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ

Γκρινιάρη τον λες αλλά όχι εγωιστή. Ναι, θέλει να γίνονται τα πράγματα όπως τα έχει στο μυαλό του, θα διαμαρτυρηθεί εντόνως εάν ο καθένας κινείται ξεχωριστά, όμως στο τέλος θα υποχωρήσει έναντι της θέλησης των ανθρώπων που αγαπάει και νοιάζεται. Αν πάλι χρειαστεί να επιβληθεί, αυτό θα το κάνει με επίκληση στο συναίσθημα του άλλου ή θα πατήσει στα βήματα της λογικής, ενώ έχει τον τρόπο να αναθεωρεί τις απόψεις του, όταν δοκιμασμένα, έχουν αποδειχθεί ανεφάρμοστες. Δεν υπάρχει Καρκίνος που να μην κρύβει μέσα του έναν αλτρουιστή, αφού αφιερώνει και την ψυχή του αν χρειαστεί στον πόνο και στην ανάγκη του άλλου. Παράλληλα έχει μεγάλη καρδιά και συγχωρεί.

ΛΕΩΝ

Εδώ έχουμε την περίπτωση του ανθρώπου που αγαπάει τον εαυτό του περισσότερο από κάθε τι. Δεν αντέχει να τον αμφισβητούν και αντιδρά άσχημα ορισμένες φορές, σε όποιον νιώσει ότι πάει να τον καπελώσει. Δεν του αρέσει να έρχεται δεύτερος σε προσοχή πράγμα που απαιτεί και από τις σοβαρές διαπροσωπικές σχέσεις της ζωής του. Ναι, θα μπει μπροστά και θα προστατέψει όποιον έχει κάτω απ' τη σκέπη του. Αρκεί να δηλώσει εξαρχής «υποταγή» στο θέλημά του. Κοντά του κανείς μπορεί να γεύεται μια καλή ζωή, αρκεί να κινείται στα πλαίσια και στον τρόπο που ορίζει ο Λέων. Μπορεί να γίνεται εγωιστής, ξέρει όμως αν χρειαστεί να ζητάει συγνώμη.

ΠΑΡΘΕΝΟΣ

Είναι ένα άτομο που γενικά πασχίζει κι αφιερώνεται σε πολλούς και σύνθετους σκοπούς στη διάρκεια ζωής του. Σπάνια γίνεται εγωιστής και προσπαθεί να επιβάλλει τη γνώμη του, αφού συνήθως όταν οι άνθρωποι του περιβάλλοντός του δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, λειτουργεί συγκεντρωτικά, τις παίρνει πάνω του και τις ξεμπερδεύει μόνος του. Αντιδρά κι απαιτεί το σεβασμό, όταν διαπιστώνει ότι για όλα όσα έχει πασχίσει, κάποιοι άνθρωποι φέρονται σαν τα δημιούργησαν αυτοί ή όταν διαπιστώνει ότι εκεί που εργάζεται επιπλέουν μόνο οι αναξιόπιστοι. Είναι άνθρωπος της προσφοράς, όποια μορφή και αν έχει, είναι ανθρωπιστής και σίγουρα αλτρουιστής.

hmerisies-problepseis-desktop-matsakos

hmerisies-problepseis-mobile-matsakos

ΖΥΓΟΣ

Ως χαρακτήρας και στάση ζωής, διδάσκει το πώς να λειτουργούν οι άνθρωποι με γνώμονα το «εμείς» και σπάνια το «εγώ». Είναι από τους ανθρώπους που όπου κι παρευρεθεί συνήθως κρατά ουδέτερο προφίλ, είναι καλός ακροατής και αν παραστεί ανάγκη σε μια στιγμή έντασης, ξέρει να εξημερώνει τα ήθη, να σβήνει τις εντάσεις και να συνθέτει αντίθετους μεταξύ τους χαρακτήρες κάτω από ένα σκοπό. Αρκετά συχνά γίνεται παραπάνω συγκαταβατικός στους άλλους, ανεξάρτητα απ' το αν είναι δικοί του οι άγνωστοι. Βάζει σε δεύτερη μοίρα τα δικά του «θέλω» και επιθυμίες κι όταν κάτι του φταίει, ποτέ δε θα στο πει. Θα φύγει και μάλιστα αδικαιολόγητα.

ΣΚΟΡΠΙΟΣ

Όταν ο τύπος αυτός σκέφτεται με τη «δική» του λογική, γίνεται απίστευτα άκαμπτος και ανελαστικός με τις απόψεις του. Θα ήταν μάλιστα πραγματική είδηση, εάν κάποιος κατάφερνε να του αλλάξει την άποψη, τη γνώμη και τα μυαλά. Αν του μιλήσεις όμως απευθυνόμενος στην καρδιά και στο συναίσθημά του, έχει τόσο εύπλαστη ψυχή, που είναι λες και αγγίζεις τις ευαίσθητες χορδές της. Τότε πραγματικά μεταμορφώνεται σε έναν άγγελο έτοιμο να σε βοηθήσει και να σου συμπαρασταθεί, όπου ακριβώς το χρειάζεσαι. Λογικά ή συναισθηματικά, όποια πτυχή δηλαδή του χαρακτήρα του γνωρίσεις, στέκεται απόλυτα. Ναι φέρεται εγωιστικά αλλά κυρίως από άμυνα.

ΤΟΞΟΤΗΣ

Αγαπάει τον εαυτό του κι αγαπάει και τη ζωή με τον ίδιο τρόπο. Αποζητά το καλύτερο κομμάτι που έχει να του προσφέρει η κάθε του σχέση, λατρεύει την καλοπέραση, την άνεση, την οικονομική ευχέρεια, ενώ σιχαίνεται τόσο τις μίζερες καταστάσεις, όσο και τους μίζερους ανθρώπους. Όχι δεν είναι εγωιστής. Απλά είναι ανεξάρτητος και επιθυμεί να κινείται στη ζωή του χωρίς να χρεώνεται με επιπλέον βαρίδια και υποχρεώσεις προς τρίτους. Ξέρεις να σέβεται το συνομιλητή του, σε καμία περίπτωση δεν κρατάει κακίες και αποδέχεται τις διαφορετικές απόψεις του καθενός, με την προϋπόθεση να μην προσπαθήσει να του τις επιβάλλει. Είναι καλός φίλος και αλτρουιστής.

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ

Οι περισσότερες σχέσεις της ζωής του, πλαισιώνουν το προφίλ που θέλει να προβάλλει σε κοινωνικό, επαγγελματικό ή όποιο άλλο επίπεδο. Γι αυτό και στην έναρξη της όποιας σχέσης, έχει τον τρόπο του να θέτει τους όρους του εξαρχής. Θεωρητικά, θα μπορούσε κάποιος που τον γνωρίζει, να τον χαρακτηρίσει εγωιστή. Όμως εάν σκεφτείς ότι δημόσια κάνει τα πάντα για να φανεί αψεγάδιαστος, ο εγωισμός γι αυτόν θα ήταν ένα μειονέκτημα. Προτιμά λοιπόν να προβάλλει την αξιοπρέπειά του έναντι κάθε λογικής και εγωιστικών ενστίκτων. Παρ όλα αυτά, δεν του αρέσει να τον προσπερνούν. Αντίθετα κάνει τα πάντα για να εμπνέει το σεβασμό. Γίνεται συχνά παράδειγμα κι αλτρουιστής.

ΥΔΡΟΧΟΟΣ

Ανήκει στους ανθρώπους εκείνους που όχι μόνο πιστεύουν αλλά και προσπαθούν με τις πράξεις και το πνεύμα τους, να κάνουν τον κόσμο αυτό καλύτερο. Δεν είναι σπάνιο να ηγούνται πραγματικά σε ομάδες όχι γιατί οι ίδιοι το επιβάλλουν αλλά γιατί οι ίδιοι το εμπνέουν στους άλλους. Το παράδοξο είναι, ότι από τη στιγμή που κάποιοι θα τον χρίσουν αρχηγό, δεν θα δεχτεί εύκολα να τον αμφισβητήσουν. Θα φανεί μάλιστα αμετακίνητος στις απόψεις του, ενώ θα θέσει στην ομάδα του τέτοια πλαίσια, που θα είναι όμοια με εκείνα που κατηγορούσε ή αμφισβητούσε ο ίδιος, πριν να τεθεί επικεφαλής. Στις πολύ στενές του σχέσεις γίνεται συχνά χειριστικός.

ΙΧΘΥΣ

Αν ο ανθρωπισμός, ο αλτρουισμός και η αυταπάρνηση, υπάρχει κάπου σε μεγάλες δόσεις, θα βρίσκεται μάλλον στην ψυχή ενός Ιχθύ. Είναι φτιαγμένος να αγαπά και να νοιάζεται. Να προσφέρει με ανιδιοτέλεια και να είναι εκεί, όταν και όποτε τον χρειάζεται κάποιος. Για να νιώσεις πως μέσα του υπάρχει εγωισμός, αυτό θα το βρεις, μόνο εάν γνωρίζεις τον ωροσκόπο του. Εκεί ναι, ίσως δικαιολογηθεί μια εγωκεντρική πράξη του αλλά και πάλι, θα θέλει να δίνεται έστω και λίγο. Πονάει με τον πόνο του άλλου και δεν αντέχει να βλέπει ανθρώπους να υποφέρουν για οποιοδήποτε λόγο. Αλλά είπαμε…κοίτα τον ωροσκόπο του.

ekptwsh-mono-gia-simera